Monday, 16 February 2015

Pantai Klebang, Melaka - Part 1

Hi guys! Assalamualaikum :)

Ni nak cerita percutian masa Thaipusam arituuu.... Percutian pendek 2 hari 1 malam, tapi sangat seronok... the kids pun enjoy...

Walaupun saya orang Melaka, tapi tak tau pun Pantai Klebang ni sangat happening macam ni!!!

Saya sangat sukakan simple getaways yang boleh pergi tanpa memerlukan deep planning & deep pocket... Hehe... Saya sukakan tempat-tempat yang saya boleh bangun-bangun pagi, bukak-bukak mata, cakap kat hubby, "Yang, jom g ................"

Antaranya ialah 

- Taiping (tdo Seri Malaysia, my kids boleh mandi pool, g zoo Taiping, jalan-jalan kat taman tasik, makan cendol Bismillah, makan kuetiau Doli, then balik)
- Cameron Highlands (tdo Sri Intan/Flora De Cottage, breakfast kat YZ Agro Farm, makan strawberi, makan waffle + aiskrim, beli teh, beli sayur, balik)
- Langkawi (tdo Sri Intan, beli chocs, jalan HIG kompleks, jalan pekan Langkawi, pergi pasar malam, mandi pantai, balik)

Yesss... Walaupun buat benda yang sama je every time, tapi I really enjoy it!! And sekarang sangat happy sebab dah tambah lagi satu destinasi... Hehe...

Sebelum pergi, dah survey and tanya kawan-kawan, so dah senaraikan 3 perkara yang nak buat kat sana

- Coconut shake
- Pony riding
- Restoran/hotel bas

Kitorang gerak agak lambat... Sebab checkup dulu pagi tu... So lepas zohor baru gerak... Which is kol 4pm... Haha... Nasib baik 2 jam je dari KL, kalau dari Penang memang tak g dah...

Sampai-sampai je, about 6pm, terus serbu Coconut Shake... Make sure its the Original Coconut Shake tau.. Kene cari yg camni... Sebab bila pergi sana, semua kedai tulis original coconut shake... Hehe... Tepi pantai pun ada gak... Ktrg mnum je... Tapi yg betul-betul ori is this one... And mmg nak habaq, orang beratur hokay nak beli... kalau tgk orang sesak nak beli tu, betullah tu... Hehe


Klebang Original Coconut Shake
Klebang Original Coconut Shake... orang beratur nak beli..


Klebang Original Coconut Shake
Sedap tidak terkata... Hehe

Tapi jangan lambat-lambat tau... Sebab dia tutup pukul 6.30pm... Hehe... Kitorang pun sempat-sempat je aritu... A few ppl sempat beratur blkg ktrg, pastu die tutup dah...

Then barulah ktrg g tepi pantai... Masa jalan nk cari parking tu, mata melilau je nk tgk ade ke x pony mcm yg org dok cite tu.... Nampak je, terus mama & anak2 menjerit2 melompat2 dlm keta ... Hehe... Terus suruh baba parking kt situ jugak... 



Tapi yang geramnya, bila dah dekat, dua2 takuuttt... Adik dh berdokong xmo jalan sendiri, kakak dh lari ke arah lain dah... Eeeee geram betul... Padahal kakak sangat sukakan pony... Tp saya pn xsure yg ni pony ke kuda... Rasanya maca kuda kan?

Jadinya last2, kami lepak2 tepi pantai jela... TAPI, serious kata, pasir dia sangat putih and cantik... Tengok la sendiri gambar-gambar kat bawah ni...





Malam tu kami dinner char kuey teow kat restoren bas, then check-in, then terus bawak anak2 g sini lps maghrib...

Tmpt mandi ni area pantai tu gak.. Kalau u all g, mmg nmpk la... Dia mcm ada buat tmpt mandi-manda kecil-kecilan utk bdk2... Mcm kt KLCC... Mcm kat Aeon Setiawangsa pun ada... Air pancut yg budak2 blh mandi.... Xkisah la, asalkan budak2 enjoy :)










Ni pandangan dari jauh... Air pancut ada, air terjun pn ada... Ramai bdk2 yg mandi pakai jeans je... Sbb xbersedia kan... Ktrg pn xbersedia sebenarnya.... Sbb xtau pn ada tmpt ni... Sbb tu pergi check-in dulu, sbb nk tukar baju n pinjam towel... Sbb xbwk pun towel dr KL.. Hehe






Cerita pasal check-in pulak, ktrg mmg suke mcm ni, main terjah-terjah je... Malas nak booking2... So smpi kat sana laa baru call Bustel tu... Padahal parking depan tu je... And of course la dah penuh... Long weekend kan... So ktrg cuba plak ada satu motel ke lodge ntah, yang ktrg lalu masa ktrg on the way to the beach... Nama dia Townlodge... Saya pilih tmpt ni sbb dia lawa!! Hehe... Suke die buat tingkap2 dia macam tu...

Murah pun murah... Kalau hari biasa RM67, tapi weekend/public holidays/school holidays RM75... Aku suke la sbb bawah RM100... Hehe... Tapi basic jela... Kalau u all nk 4 bintang 5 bintang, cari lain... Hehe




This is where we stayed! Tgk la kakak tu xlepas pony dia... Tp bila jumpa yang real, takuttt....



To be continued......................

9 comments:

  1. Tempat mandi pun tu kt mana yer...Nad pun org melaka...pantai klebang mmg port kami lepak ptg2 tiap kali blk kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tmpt mandi tu, dari roundabout, masuk kiri... dpn sikit nnt nmpk la... kg saya kat umbai, Nad... dah laaaaaaame tak g sini... masa kecik2 dulu je pnah g... tu yg baru tau... hehe

      Delete
  2. salam kak wafee.. lma tak singgah sini.. hihi..
    seronoknye tengok akak jln2 g klebang. tu one of the place yg sy plan nak pegi. nak jugak try coconut shake ngan restoran bas tu.. tp xtau bila baru dpt pegi sana.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... dua benda tu mmg famous kat sini... G la jenjalan ngan kengkawan sementara byk masa niii... Hehe

      Delete
  3. kaknoor jenjalan singgah follow sini best nye tempat picnic macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah mmg best kak... Bila2 g la jenjalan sana :)

      Delete
  4. Kita boleh dapatkan senarai homestay di kawasan Klebang yang murah di Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang sila lawati;
    http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my

    Begitu juga bagi INDAH Kembara Apartment & Hostel Klebang merupakan penginapan apartment dan hostel murah untuk rombongan di kawasan Klebang dan Bandar Hilir, Melaka boleh lawati http://www.indahkembara.com

    ReplyDelete