Tuesday, 23 December 2014

Selamat tinggal kawan-kawanku!

Bismillah....

I am writing this on the way to KLIA2... Alhamdulillaah, hajatku kali ini dimakbulkan Allah... Eh, orang kata selagi tak naik kapal terbang tak confirm lagi... Huhu...

Belum sampai Arab Saudi dah banyak cabaran... Cuba bayangkan, flight pukul 12.20 tghari harini, kene ada sana pukul 9am... Visa? Baru confirm pukul 7.30 malam tadi!! 

Sejujurnya, terasa kerdil diri ini nak pergi ke Makkah... Nak pergi ke rumah Allah... Terasa banyak kekurangan lagi... Dosa-dosaku yang menggunung... Yang tak layak rasanya diri ini nak menjejakkan kaki ke sana...

Tapi, disebabkan itu jugalah semakin kuat keinginanku untuk pergi ke sana... Untuk mengadu pada Penciptaku, mengapa susah sangat hati ini nak Istiqamah... Mesti ada mengelat mana-mana... Nak mintak petunjuk dariNya... Nak nangis puas-puas depan Ka'abah nanti...

Oklah... Have to go... Doakan kami selamat pergi dan selamat kembali....

Till we meet again :)




Wednesday, 3 December 2014

Wordless Wednesday


Jom kita amalkan...

Janganlah kita menjatuhkan self-esteem anak-anak kita sebelum mereka dewasa lagi....

They need our love as much as possible now :)



Tuesday, 2 December 2014

Sesi meroti: Roti Sosej

Salam semua Blog Wafee readers :)

Terima kasih kerana sudi menjenguk ke blogku yang tak seberapa ni :)

Diharap daripada apa yang saya share, dapat memberi manfaat sedikit sebanyak kat you all :)

Hari ni saya nak share sikit resipi yang simple & easy and anak-anak memang sukeeee sangat....

Resipi ni saya adaptasi dari sini: http://www.myresipi.com/top/detail/916


Roti Sosej Mini


Bahan-bahan untuk roti

200ml air
4 cawan tepung roti (high-protein flour)
5 sudu besar gula
1 sudu kecil
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
2 sudu kecil yis
60ml butter


Bahan-bahan untuk inti/topping

Sosej
Sos
Cheese
Bread crumbs


Setting bread maker

8 (dough)


Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan-bahan untuk roti ke dalam breadmaker mengikut turutan di atas. Pastikan garam dengan yis tidak bersentuhan secara fizikal ye.. Sebab garam boleh mematikan yis...

Jadi pastikan la kalau you all letak garam belah sini, letak yis belah sana... Time uli nanti takpe...




2. Settingkan pada 8 untuk doh, dengan masa minimumnya 1 jam 30 minit... Kalau nak guna delay function pun boleh.. Ikut suka nak letak berapa jam...

Then tekan on, dan biarkan bread maker membuat kerjanya... Biasanya yang saya dok perati, dalam 1 jam 30 minit tu, 30 minit tu je dia uli, satu jam tu die nak biar dough tu naik... Jadi kalau you all guna 1 jam 30 minit tu, tak perlu la nak tunggu lagi lepas tu... Sebab dia memang dah kira siap-siap rising time tu... Sebaiknya, lepas abes 1 jam 30 minit tu, terus keluarkan.. Kalau biar lagi dia akan naik lagi sampai terkeluar...



3. Dah siap tu, keluarkan doh tu, dan uli/tekan-tekan/tumbuk sikit sebab nak keluarkan udara dia...

4. Buat bulat-bulat adunan tu... Saiz ikut suka... Sosej potong dua-dua... Adunan ini saya buat dapat 12 bun... So I need 6 sausages... Saya tak sebut kat atas sebab ianya bergantung pada saiz yang anda buat... Kalau buat besar-besar, dapat less... Kalau buat lagi kecik daripada saya, dapat more...

5. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 15-20 minit... Then, sapukan sedikit butter di atas setiap bun tadi.

6. Siap untuk dimakan! Hehe... Makan panas-panas sedap niii...




Selamat mencuba :)

Monday, 1 December 2014

UPT positif after setahun menunggu :)

Allah Allah Allah...

Tak terucap rasanya syukur saya pada Allah...

Jumaat lepas dapat msg ni...

testimoni set kesuburan shaklee

This is one of the things yang keep me going sebenarnya... Rasa happy dan terharu sangat dapat tolong member lama.... Nak nangis rasa masa dapat msg daripada dia macam ni...

Tak pernah terbayang perkara ini akan jadi pada saya...

Yup... Antara kegembiraan kami SID-SID Shaklee sebenarnya macam ni lah... Bila berjaya membantu kawan-kawan yang lain menambah baik hidup mereka...

Set kurus, set cantik, set detoks dan lain-lain set saya dah biasa... Tapi tak pernah terbayang dapat membantu member dengan set kesuburan Shaklee...

Setelah lama mencuba, akhirnya Allah makbulkan hajatnya... Dan of course, bukan dia je yang gembira...

testimoni set kesuburan shaklee

Mereka sekeluarga memang dah lama menunggu dan menginginkan kehadiran orang baru dalam family mereka :)

Tengoklah berapa lama kami msg... Dari kol 4pm sampai kol 6pm tau... Memang dia happy sangat-sangat bila dapat tau preggy..

Saya memang sapa-sapa preggy pun rasa happy... Tapi dia special sikit, sebab dah tunggu lama :)


Kisah Puan L

Anak first dia ni, sebaya anak first saya... Next year 4 tahun...

Lepas bersalin anak first dulu, dia pakai IUCD sebagai perancang keluarga...

Tanggal Nov 2013, bila dah rasa nak tambah anak lagi, IUCD pun dibuang...

Namun, setelah hampir setahun mencuba, masih tiada hasil...

Bila dia tau saya jual Shaklee, dia contact saya... Tanya pasal set kesuburan... Saya cadangkan dia cuba GLA.... Sebab GLA ni untuk regulate hormon... Boleh tau lebih lanjut mengenai GLA ni di sini: GLA Complex. Sebagai tambahan, dia ambil juga Bcomp sebab ada acid folic...

Habis satu cycle... Masih tak mengandung... Masa tu dia ada contact saya... Dan daripada msg-msg dia tu, saya dari jauh pun dapat rasakan kesedihan dan kekecewaan dia... Tapi saya nasihatkan cuba lagi, dan jangan lupa doa mintak pada Yang Maha Esa... Sebab apa pun yang terjadi, dengan izinNya jua...

Dah rezeki dia, masuk second cycle, dia dah disahkan mengandung... Allaah... Saya pun terasa bahang kegembiraan dia tu... Memang rasa syukurrrr sangat...



Kita wajib berusaha

Apa pun yang terjadi, semuanya kehendak Allah... Tapi kita sebagai hambaNya, WAJIB berusaha... Bukan duduk goyang kaki... Jangan salah faham maksud Tawakkal... 

Tawakkal bermaksud serah segalanya pada Allah, SELEPAS kita berusaha... Jangan harapkan miracle akan jadi tanpa kita berbuat apa-apa...

Memang, rezeki anak-anak ni, bergantung pada individu... Ada yang senang, ada yang susah... Ada yang bunting pelamin, ada yang kena berusaha lebih sikit...

Dan yang penting, usaha ini mestilah datang dari kedua belah pihak... Sebab tulah dalam Shaklee, ada set kesuburan perempuan, dan juga untuk lelaki...

Sebab masalah tu, bukan sahaja boleh datang daripada perempuan, tapi kadang-kadang si suami yang mempunyai masalah...

Apa yang penting, kita berusaha sehabis baik...




Kalau kawan-kawan nak tahu lebih lanjut pasal set kesuburan Shaklee, bolehlah menghubungi saya... Insya Allah, saya akan berkongsi segala ilmu dan pengalaman saya dengan kawan-kawan...

Dan jangan lupa, doa kepada Allah minta dia berikan yang terbaik pada kita :)



It depends on how much you want it :)

Jom join keluarga Shaklee Kami


Wafee
0123772115

Thursday, 27 November 2014

Indah khabar dari rupa...

Pernah tak jadi macam ni kat you all?? Hehe

Tengok dalam gambar cantik je... Tapi bila buat sendiri... Tak jadi macam dalam gambar... Huhu





















Sumber dari says.com

Thursday, 13 November 2014

Darah tinggi semasa hamil

Salam semua!

Saya selalu dengar keluhan rakan-rakan yang bila mengandung je, kena darah tinggi atau kencing manis... Sampai fobia jadinya nak mengandung lagi... Sebab apa? Sebab bila ada penyakit-penyakit ni semasa mengandung, ada risiko kena bersalin cesarean...

Tapi sebenarnya ada caranya... Ada cara untuk control, dan ada cara untuk mengelakkannya.... Tapi mula-mula, jom kita tengok risiko-risikonya dulu...

Apakah risiko menghidap darah tinggi semasa hamil?


  1. Kurangnya aliran darah ke plasenta > menyebabkan kurangnya nutrisi dan oksigen yang disalurkan kepada bayi > perkembangan bayi menjadi perlahan dan kemungkinan bayi dilahirkan dengan berat badan yang rendah
  2. Placental abruption; iaitu kejadian di mana plasenta terpisah dari rahim lebih awal dari masa yang sepatutnya. Simptom yang biasa adalah pendarahan yang banyak
  3. Kelahiran pramatang atau bayi terpaksa dikeluarkan sebelum tempoh matang
  4. Terjadinya pre-eclampsia. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada organ-organ yang penting seperti buah pinggang, hati dan otak.


Siapakah yang berisiko untuk kena darah tinggi semasa hamil?
  1. Wanita yang hamil kali pertama selepas umur 35 tahun
  2. Wanita yang mempunyai penyakit darah tinggi sebelum mengandung
  3. Wanita yang mempunyai sejarah pre-eclampsia dalam kehamilan terdahulu
  4. Wanita yang mempunyai migraine
  5. Wanita yang mempunyai keluarga terdekat yang mengalami pre-eclampsia semasa hamil
  6. Wanita yang terlalu kurus atau terlalu rendah
  7. Wanita yang hamil kembar (sumber:http://drzubaidi.com/blog/darah-tinggi-semasa-hamil/)

Tips untuk mengurangkan dan mengelakkan daripada terkena penyakit darah tinggi semasa hamil

1. Kurangkan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi. Contohnya fast food, ikan masin, maggi, makanan bergoreng dan lain-lain.

2. Banyakkan minum air fresh orange. Pastikan yang 100% juice ye! Buat sendiri lagi baik. Orange juice dapat membantu menurunkan tekanan darah, serta mengandungi vitamin C yang boleh mencantikkan kulit dan menguatkan imun badan. 

3. Banyakkan makan tomato, daun sup dan batang celery. Sayur-sayuran ini juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Sebaiknya, makan sayur-sayuran ini setiap hari!

4. Minum air asam jawa. Asam jawa juga baik untuk mengubati batuk dan sakit tekak. Ibu mengandung kan tak baik makan ubat-ubatan sangat...

5. Banyakkan bersenam. Senaman juga dapat membantu memudahkan kita bersalin nanti :)

6. Rileks, jangan stress-stress... Jangan buat kerja kelam-kabut, jangan buat kerja berat-berat... Don't overdo anything at all ok darlingss :)




Semoga dengan tips ini dapat menjadikan kehamilan anda sesuatu yang indah untuk anda lalui :)

Mohon Share jika anda rasakan tips ini berguna... Mungkin ada rakan-rakan anda yang mengandung yang memerlukannya!

Tuesday, 11 November 2014

Alhamdulillaaah, akhirnya dapat jugaaak ^_^

Setelah dua minggu mencari, setelah 3 Giant diterjah... Akhirnya di Giant ke-4 saya dah temui apa yang dicari!! Hehe... Legaaa sangat... Nak tau apa yang saya nak sangat tu? Jeng jeng jeng...


Bread maker!! Hehe... Macam rajin sangat nak membaking kan... actually, bread maker ni memang untuk orang yang malas mcm saya... Hehe... Campak-campak je semua bahan dalam tu... Nanti bread maker (BM) ini akan menjalankan tugasnyaaa... Hehe

Inilah breadmaker saya! :)
Saya memang sangat suka makan roti... Semua jenis saya suka... Tapi dah ada BM ni, boleh la buat sendiriii.. Hehe

Sebelum ni tak tau pun kewujudan BM ni... A few weeks back, my colleague yang tunjukkan... Tapi dia tunjuk yang Panasonic... RM800 koo... Tak mampu den... Sekali nmpk dlm brochure Giant aritu, adaaaa... Murah pulak tu.. Ni saya beli tengah promosi RM199... Harga biasa RM239...

Mula-mula mmg tak yakin, sbb tak tau kualiti mcm mana... Tapi lepas tu, dok google-google, gali info, rupenya yang Giant punya ni, sama je dgn Elba punya... Cuma re-branding je... Tesco pun macam ni gak... Harga pun lebih kurang... So confident la sikit nak beli... Huhu

Nanti dah testing nanti saya share gambar k.... Ni tgh nak cari resipi-resipi yang best.... Tak sabar nak buat roti sosej... Tak sabar nak buat pizza sendiri.... Hehe... Kurang la keuntungan pizza hut & giant lps ni.. Kurang sorang customer pizza & roti dorg... Hehe...

Saya memang suke benda-benda yang memudahkan hidup saya ni... Macam Shaklee la.... Dah tak perlu risau sangat pasal taraf kesihatan kita... Semuanya dah improved lepas makan Shaklee.... Masalah sembelit anak, anak selalu sakit, masalah berat badan, semuanya dapat dikurangkan if not diatasi sepenuhnya :)

Hidup lebih mudah... Hehe... Pinjam tagline TM sattt...



Till next time ~


Thursday, 30 October 2014

Segmen Pencarian Bloglist November & Disember 2014

Assalamualaikum



29 Oktober 2014 sehingga 30 Oktober 2014


Jom Support Kisahsidairy.com

Set haji / Umrah

Lepas dapat confirmation dari syarikat umrah aritu, member saya pesan...
Nanti sebulan sebelum pergi.. start makan vitamin c.. n kat sana bawak vitamin c.. rendam kaki dalam air suam with bunga cengkih n garam bukit... utk blood circulation n preparation kaki utk jalan kt sana.. vitamin utk elak sakit demam selsema.. alhamdullilah I amalkan I sihat sepanjang kat sana.. tido 4 jam je..

Saya senyum je... Lega sebab memang dah amalkan vitamin C ni... Tapi lepas tu baru teringat, alamak, kena bagi kat my husband and mother-in-law gak ni... Disebabkan stok dalam tangan dah habis, terus pergi branch and grab sebotol untuk mother-in-law... Hubby share je dengan saya, tapi after that day, start bagi hubby makan every day... Sebelum ni ade gak bagi, tapi bila teringat je...


Terus grab sebotol SR Vita-C utk MIL
Tapi ni persediaan sebelum kami pi... Di bawah ini pula cadangan saya sebagai set haji atau umrah supaya kita sentiasa cergas dan bertenaga untuk menjalankan ibadah haji/umrah...

Tuesday, 28 October 2014

Risiko Hb rendah

Semua asyik cakaaap je Hb rendah bahaya, Hb rendah berisiko... Tapi apa yang sebenar-benarnya boleh berlaku kalau Hb rendah ni? 

Especially kalau checkup kat klinik kerajaan... Hb bawah 10 je, dah ditulis dengan pen merah... Then setiap 2 hari kena g cek pressure, tgk ok ke x... Leceeehh... Kalau kat private pun, memang kene observe gila2 la kalau Hb rendah ni...

Haaa... Jom kita tengok apa kesan-kesannya terhadap ibu, dan juga terhadap bayi dalam kandungan...

Kesan kepada ibu

· Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
· Mengalami keguguran
· Mengalami kegagalan jantung
· Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
· Risiko alami penyakit berjangkit


Kesan kepada bayi dalam kandungan

· Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
· Lahir sebagai premature atau tidak cukup bulan
· Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
· Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
· Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

Fuhh... Takutnye baca kesan2 HB rendah kan?? Jangan risau.... Shaklee ade menyediakan Vitalea - multivitamin yang telah membantu ramai ibu-ibu yang mengalami masalah HB rendah ni....

Yg bestnye, kalau ubat yg doc bg utk naikkan HB tu, mcm2 side effect die... Jd sembelit, najis jadi itam... tapi vita-lea tak pun! rs mcm biasa je... N HB pun blh naik dalam masa seawal seminggu je! Kalau nk boleh contact saya ye :)



Wafee

Monday, 27 October 2014

Sustained Release Vita-C




Kandungan

Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenis vitamin utama. Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif.  Ia juga merupakan co-factor dalam sekurang-kurangnya 8 tindak balas enzim, termasuk tindak balas sintesis beberapa jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab simptom kegagalan penerimaan Vitamin C seperti penyakit kancing gigi.


Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.  Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.  Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.

Basically, yang bestnya Sustained Release ni, kalau skali kita amek satu pil tu, dia takkan serap semua.. Tetapi, dia akan lepaskan 100mg setiap sejam... So satu pil tu dapat bertahan dan membekalkan vitamin C kepada badan kita selama 5 jam lamanya... 


Fungsi-fungsi vitamin C

  • Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
  • Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
  • Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
  • Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
  • Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
  • Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
  • Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
  • Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
  • Merawat jangkitan saluran kencing.
  • Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

Good for
  •          Perokok
  •          Penghidap darah tinggi
  •          Orang stress
  •          Orang yang gusi/hidung berdarah
  •         Orang yang tak makan buah and sayur
  •          Selsema

P/S1: Saya selalu kalau rasa selsema atau demam coming, telan je sebiji SR Vita-C ni, and after 6-8 hours, telan sebiji lagi... Insya Allah selesema/demam tu terus tak jadi nak datang... So SR Vita-C ni sangat baik sebagai pendinding badan kita terhadap penyakit-penyakit yang sangat common di sekeliling kita ni..

Sooo... Kalau nak cuba, u know what to do :)
I'm just a phone call/SMS/chatbox awayyy :)




Wafee
NakShakleeCariSaya!
0123772115

Thursday, 23 October 2014

30 tanda-tanda awal kehamilan

Kehamilan biasanya dapat dirasai lebih awal, dan tanda-tandanya berbeza mengikut individu...

Ada banyak tanda-tanda awalnya, termasuklah:


  1. Loya
  2. Muntah
  3. Kerap kencing
  4. Rasa sengal-sengal pada ari-ari
  5. Period tak datang
  6. Kaki lenguh bila pakai kasut tinggi
  7. Fatigue - Penat yang teramat sangat
  8. Sangat peka pada bau
  9. "Spotting" - boleh berlaku apabila telur yang telah bersenyawa melekat pada dinding uterus
  10. Terlalu sensitif; cepat tersentuh hati/terasa hati/marah
  11. Payudara berdenyut-denyut
  12. Cepat mengah
  13. Tidak bermaya/bertenaga seperti biasa
  14. Cepat penat/lesu
  15. Asyik lapar je
  16. Hilang selera makan
  17. Rasa tak selesa di bahagian perut bila pakai skirt/seluar/kain, walaupun biasa pakai dan tidak ketat
  18. keputihan lebih dari biasa
  19. Badan rasa panas
  20. Nafsu seks meningkat
  21. Sakit di bahagian pinggang/belakang/punggung
  22. Mengidam
  23. Perubahan bentuk badan - punggung/muka
  24. Payudara membengkak dan melembut
  25. Sembelit
  26. Kembung perut/bloated
  27. Kawasan areola payudara menggelap
  28. Sentiasa berasa mengantuk
  29. Susu merudum teruk (kalau masih menyusu)
  30. Puting berasa sakit semasa anak menyusu (kalau masih menyusu)


Kalau anda ada 10 tanda atau lebih, Insya Allah, ada la tuuuu... Hehe... Tapi tak boleh nak kata gak... Sebab banyak yang sama dengan PMS pun kan? And ada kemungkinan juga anda boleh mengalami tanda-tanda ini disebabkan honeymoon blues ataupun penyakit kencing kotor (UTI - urinary tract infection)...


Cara yang paaling reliable is, period tak datang... Tunggu smpi 2 minggu lambat, buatlah UPT... Insya Allah ada la tu :)

Semoga bermanfaat :)

Wednesday, 22 October 2014

Breastfeeding gears yang diperlukan

Bagi new mothers, mesti you all tak tau apa yang perlu, apa yang tak perlu kan... Nanti you all end up beli everything, ataupun last minute kelam kabut sebab yang perlu tu takde... Hehe... So saya sediakan list ni berdasarkan pengalaman saya...


Apa yang wajib ada

Pam
Breastmilk storage (botol atau storage bag tak kisah)
Nursing bra
Breast pad (washable atau disposable tak kisah)
"Penyidai" botol
Cooler bag
Ice pack


Pam yang telah berkhidmat untuk saya selama 2 orang anak..
Tapi nak masuk yang ketiga ni dah kene beli baru.. Hehe

Contoh penyidai botol... Image credit to en google :)


Optional

Sterilizer - yang ni beli pn boleh, tak beli pun boleh... Better u all tgk dulu, lepas bersalin, lepas breastfeed, sama ada anda perlu ataupun tidak sterilizer ni... Setengah orang lebih suka cara tradisional... Rendam je air panas mendidih... Lebih mudah...

Warmer - ni pun optional... Saya ada satu... Tapi guna hanya bila travelling je... Berguna jugak, sebab boleh panaskan makanan baby jugak... Tp my mom n my babysitter dulu, lebih suke rendam air panas je... So warmer ni tak guna sangat pun...

"Hands-free" bra - yang ni pun "free"kan hands masa mengepam... Well, bagi saya tak perlu, sebab kalau u all tau cara, sangkut je pada nursing bra u all yg biasa tu... Blh je jd hands-free jugak... Hehe

Nursing cover - yang ni ada macam-macam jenis... Ada yang jenis shawl, ada nursing hat... Tapi semuanya terpulang pada individu... Tapi bagi saya, lebih senang pergi je nursing room yang sekarang makin banyak disediakan di tempat-tempat awam, takpun surau-surau... Ataupun, bila dah mahir nanti, boleh je nk breastfeed macam tu je... Just pastikan aurat kita terpelihara je ye :)


Itu je rasanya... Kalau saya ada ingat apa-apa lagi, saya akan update k...

Semoga bermanfaat :)

Tuesday, 21 October 2014

Kenali jerawat anda



Lokasi jerawat di wajah anda mungkin disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

1&2: Sistem pencernaan - Kurangkan makanan segera, lemak & tingkatkan pengambilan air suam.

3: Hati - Kurangkan makanan berminyak dan bahan tenusu.

4,5&7: Kurang minum air - Tingkatkan pengambilan air suam

6: Jantung – Jaga tekanan darah. Kurangkan makan pedas dan daging. Tingkatkan pemakanan kaya Omega-3

8: Buah pinggang - Anda mungkin kurang minum air. Lebihkan minum air masak dan kurangkan garam dan kafein.

9&10: Pernafasan – Elakkan badan dari menjadi terlalu panas, kurangkan gula dan banyak bersenam.

11&12: Hormon – Stres dan hormone punca utama. Pastikan tidur yang cukup, lebih minum air & tingkatkan sayuran.

13: Usus – Lebihkan makanan berserat, banyakkan minum teh herba.

14: Penyakit – Badan anda mungkin sedang melawan bakteria untuk elakkan dari sakit. Banyakkan berehat dan berfikir positif.


Perasan tak? Mostly sebab kurang minum air dan juga sebab lifestyle... Hmmm... Kena cek balik ni...

Di samping itu, Shaklee juga ada menyediakan jawapan kepada masalah jerawat anda...

Vita-E complex yang superb! Baca jela testimoni bawah ni...








Wafee
NakShakleeCariSaya!
0123772115

Monday, 20 October 2014

Cinch Shake Mix



Cinch set ini, merupakan produk dari Shaklee yang memang dikhususkan untuk weight management... Cinch set ni merupakan meal replacement yang cukup lengkap nutriennya, yang mengandungi nutrien yang mencukupi untuk 1 hidangan.

Cinch Shake Mix didatangi dalam 3 perisa; Vanilla, Cafe Latte and Chocolate... Just campurkan 1 scoop dengan air, and you're good to go!

So jom kita zoom lebih dekat Cinch Shake Mix ni.. Kenapa hebat sangat eh? :)


Apakah itu Cinch Shake Mix?

Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berkhasiat yang membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Rumusan proprietari ini juga diperkaya dengan Leucine iaitu asid amino yang memberi isyarat kepada badan untuk memelihara otot semasa terjadinya pengurangan berat badan. Senang kata, Leucine membantu anda menghapuskan lemak, tetapi dalam masa yang sama, memelihara otot anda.

Protein yang terkandung di dalam Cinch Shake digunakan untuk membina otot, dan ototlah yang menaikkan kadar metabolisma dan juga membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga boleh manahan kelaparan, yang mana boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan di antara waktu-waktu makan.


Apakah kelebihan Cinch Shake?

Cinch Shake ini memberi faedah seperti satu meal, tetapi rasanya seperti menikmati pencuci mulut.


  • Indeks glisemik - 22; sesuai untuk penghidap kencing manis
  • Dengan rumusan Cinch Pro, campuran eksklusif protein dipertingkatkan dengan leucine
  • 24 gram protein setiap hidangan untuk membantu anda berasa puas dan kenyang
  • Tinggi kandungan serat - 6 gram serat setiap hidangan
  • Glisemik yang rendah untuk mengekalkan tahap gula darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberikan 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) kepada 21 vitamin dan mineral penting
  • Penggunaan soya Non-GMO
  • Tiada perasa, pewarna atau pemanis tiruan 


Soooo... Kalau nak kuruskan badan dan mengurangkan berat secara sihat, bolehlah cuba Cinch Shake ni... Cinch Shake ni jugak akan mengelakkan kulit-kulit kita menggeleber lepas kita lose weight tau!

Kalau nak cuba, bolehlah hubungi saya seperti di bawah ye :)

Looking forward to hear from you! :)





Wafee
NakShakleeCariSaya!
0123772115



Alhamdulillaaaah... Hb cantikkkk :)

Semalam check-up baby... Alhamdulillah semuanya OK :)

Part yang paling saya tak suka, is kena ambil darah... Dahla last time cek Hb, Hb cukup-cukup makan je... 11.3 je... Jadi this time kena amek setong... Saya panggil setong sebab bagi saya dah banyak sangat la tu... Hehe

Xtau la kenapa, urat saya ni memang susah betul... Setiap kali g checkup, mesti kene cucuk dua-dua belah :(

Semalam pun :(

Tapi berita gembiranya, Hb cantik kali ni! Tengok la kat bawah ni... Mungkin you all dah biasa, tapi bagi saya, memang ini sangat-sangat luar biasa! Hehe



Hb 12.4 :)

Sepanjang pengalaman saya mengandung dah tiga kali, ni laaa yang paling tinggi tau... Huhu... Biasa memang around 10+ sampai 11+ je... Yesss... 10.8 pun pernah.... Bagi KK memang dah di bawah paras normal la tuuu... So apa yang saya kene buat? Setiap 2 hari kene p cek tekanan darah... Me don't like :(

So apa yang saya buat yang lain dari sebelum-sebelum ni? Hehe... Kali ni, tentulah saya makan Shaklee... Saya ambil set hamil Shaklee... 

And memang Vita-lea yang terkandung dalam set tu, telah terbukti boleh menaikkan Hb... Tapi dalam hati risau gak... Sebab diri sendiri belum merasai sendiri pengalaman tu... Tapi now saya sangat happy! ternyata Shaklee ni reliable! Hehe

Kalau Hb you all rendah jugak, boleh la cuba Vita-lea ni... Confirm tak kecewa! :)




Wafee
NakShakleeCariSaya!
0123772115

Saturday, 18 October 2014

Tips menghadapi jerebu

Jenis-jenis Masalah Kesihatan Akibat Jerebu

Jerebu boleh mendatangkan masalah kesihatan kepada semua golongan terutamanya kanak-kanak, orang tua, pesakit lelah dan pesakit berkaitan pernafasan yang lain, ibu hamil, mereka yang sentiasa bekerja di luar rumah, perokok dan lain-lain lagi. 

Pendedahan kepada udara tercemar seperti jerebu boleh menyebabkan kegatalan pada kulit, mata, penyakit paru-paru seperti lelah, bronkitis, resdung dan sekiranya berpanjangan boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, darah tinggi dan juga kematian. Terdapat bukti yang menunjukkan pendedahan udara tercemar secara berpanjangan juga boleh membantut perkembangan paru-paru di kalangan kanak-kanak.


Panduan Hadapi Jerebu

Mereka yang mengalami penyakit seperti batuk, selesama, asma, sakit mata, jantung atau penyakit paru-paru kronik perlu ke klinik dengan segera jika keadaan bertambah buruk.

i) Golongan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti dinasihatkan dan suplimen tambahan sebagai pencegahan awal

ii) Orang ramai dinasihatkan tinggal di dalam bangunan atau rumah

iii) Orang ramai perlu sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.

iv) Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok apabila keadaan udara tidak sihat (IPU melebihi 100)

v) Minum air yang banyak

vi) Pakai penutup hidung (nasal mask) terutama sekali bagi semua penunggang motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau tempat berhabuk.

vii) Perokok yang mempunyai anak kecil, ibu bapa dan sanak saudara yang berpenyakit tidak dibenarkan merokok dalam rumah

viii) Jika kenderaan berhawa dingin sentiasa guna dan elakkan membuka cermin kereta

ix) Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah.


Cadangan Vitamin Shaklee Untuk Hadapi Jerebu

Berikut adalah cadangan vitamin Shaklee yang boleh diambil terutamanya pada musim jerebu iaitu:

1) Vivix

2) Nutriferon

3) Chew Vita-C Plus

4) CoQHealth

5) Garlic Complex

6) Performance Drink

7) Omega Guard

Credit: Dr Najihah

Thursday, 16 October 2014

Aquaria, KLCC


Saya sangat-sangat sukakan Aquaria... Sebab Aquaria is not your ordinary aquarium tau... Binatang-binatang kat sana semua eksotik tau...

Tapi nak amek gambar susah sket... So layan jela ape gambar yg ade ye... Hehe...

Masuk-masuk je, ada piranha... Nampak macam biasa je, tp tunggu jela feeding time daily kol 4pm... barulah terserlah ke'piranha'annya... Hehe

*Gambar credit google

Next sessionnya, 'petting' corner... Ada starfish, ada gamat, ada belangkas... Shark pun ada... Tapi den tak pegang.... Takooooot.. n geli... hehe

Jadinya pinjam gambar dari en Google jela.... Hehe



Then ada juga 'otters dome'... Yang ni pun susah nak amek gambar... Ape yg ade jela eh... Sebenarnya, kat bahagian atas tu, dalam air tu, sepatutnya ada otters... Tapi time ktrg pergi tu, xde pulak... So amek dengan dome jela... Hehe




And ni gambar ikan-ikan lain yang nama pun saya tak ingat... Huhu... And also jellyfish yang sangat memukau hati :)










Tengok muka Fateh tuuu


Dengan Aqish!

Tunnel die pun antara tarikan yang menarik... Ikan-ikan semua bukan ikan yang biasa kita tengok... Terpukau sangat sampai lupa nak amek gambar... Hehe


Jadinya pinjam la lagi gambar dari En Google... Hehe
Ni gambar sharks yang melekat pada dinding tunnel

Shark lagi


Ada jugak seahorse di penghujung pameran.... Sangat comel tau... Boleh takkk, sebelum ni dok igt seahorse ni binatang mythical... Bila tengok sendiri baru tau rupanya wujud seahorse ni... Haha! Darat betul aku...


Ehsan google

Ok, sebelum nk tamatkan N3 ni, ada satu lagi nak pesan... Kalau u all keje gomen, GLC ke, kalau u all student, (blaja sambil keje ke) sila bawak pass/student card anda yeee.... Sebabnyeeee, ada diskaun... Dia tak tulis puunnn... U all kena tanya baru dapat... Huhu


Admission fee:

  • Adult = RM38
  • Govt servant = RM28 (kena bawak pass card)
  • Student = RM30 (kena bawak student card)
  • Child = RM28
  • Senior citizen = RM28

Enjoy! :)