Thursday, 30 January 2014

Breath Holding Attacks

Breath-holding spells


Breath-holding spells are the occurrence of episodic apnea in children, possibly associated with loss of consciousness, and changes in postural tone.
Breath-holding spells occur in approximately 5% of the population with equal distribution between males and females. They are most common in children between 6 and 18 months and usually not present after 5 years of age. They are unusual before 6 months of age. A positive family history can be elicited in 25% of cases. They may be confused with a seizure disorder. They are sometimes observed in response to frustration during disciplinary conflict.

Classification

There are four types of breath-holding spells.

1.    The most common is termed simple breath-holding spell, in which the manifestation is the holding of breath in and expiration. The usual precipitating event is a frustration or injury leading to the temporary cessation of breathing in and expiration. There is no major alteration of circulation or oxygenation and the recovery is spontaneous.
2.    The second type are the Cyanotic breath-holding spells. They are usually precipitated by anger or frustration although they may occur after a painful experience. The child cries and has forced expiration sometimes leading to cyanosis (blue in color), loss of muscle tone, and loss of consciousness. The majority of children will regain consciousness. The child usually recovers within a minute or two, but some fall asleep for an hour or so. Physiologically, there is often hypocapnea (low levels of carbon dioxide) and usually hypoxia (low levels of oxygen). The events are thought to occur due to a variety of factors, including the fact that the child is not breathing, there is increased intrathoracic pressure secondary to the Valsalva maneuver, and decreased cardiac output. This eventually leads to a significant decrease of circulation to the brain and ultimately, loss of consciousness. There is no postictal phase (as is seen withseizures), no incontinence, and the child is fine in between spells. EEGs are normal in these children. There is no relationship to the subsequent development of seizures or cerebral injury as a consequence of breath holding spells.
3.    In the third type, known as Pallid breath-holding spells, the most common stimulus is a painful event. The child turns pale (as opposed to blue) and loses consciousness with little if any crying. The EEG is also normal, and again there is no post ictal phase, nor incontinence. The child is usually alert within a minute or so. There may be some relationship with adulthoodsyncope in children with this type of spell.
4.    A fourth type, known as Complicated breath-holding spells, may simply be a more severe form of the two most common types. This type generally begins as either a cyanotic or pallid spell that then is associated with seizure like activity. An EEG taken while the child is not having a spell is still generally normal.
The diagnosis of a breath-holding spell is made clinically. A good history including the sequence of events, lack of incontinence and no post ictal phase, help to make an accurate diagnosis. Some families are advised to make a video recording of the events to aid diagnosis. An electrocardiogram (ECG) may rule out cardiac arrhythmia as a cause. There is some evidence that children with anemia (especially iron deficiency) may be more prone to breath-holding spells.

Treatment

The most important approach is to reassure the family, because witnessing a breath-holding spell is a frightening experience for observers. There is no definitive treatment available or needed for breath-holding spells, as the child will eventually outgrow them.
Some trials have demonstrated the efficacy of iron therapy, especially because although BHS can readily occur without anemia, BHS has been found to be exaggerated by the presence of anemia. Other studies have supported the use of piracetam; a 1998 study indicating that over two months piracetam reduced BHS incidence by sixty percent, twice as much as a placebo. All of these studies agree with the established medical view that a pharmacological agent is not necessary, although it may be desirable for the comfort of the parent and child.


****Info dari Wikipedia****

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Apa motif saya buat post ni? Sebab anak saya ada ni... Huhu... So saya nak share kalau-kalau ada parents yang ada anak yang mengalami ni jugak...

First time kena, 6 Julai 2013... Tengok, saya siap tulis tarikh tu... Sebab haritu, saya ingat saya dah kehilangan dah anak saya ni... Masa tu, umur anak saya 5 bulan 15 hari... Masa tu kami balik kampung rumah mak mertua di Kelantan... Kami tengah beramai-ramai packing kurma, sebab mak mertua nak agih-agihkan pada kawan-kawan masjid dia... Fateh kami letak kat atas toto sebelah kami bekerja tu...

Time tu die tengah lasak pusing-pusing, merangkak belum pandai lagi... So tengah dia pusing-pusing tu, die terpusing belah sana, membelakangi kami.. So dia tak nampak la kami kat belakang die ni... So dia ingat kami semua dah tinggalkan die, dia tinggal sorang-sorang... Dia pun nangis la minta diambil...

Suami saya pun angkat la dia dari belakang.... Dia punya terkejut, terus jadi kejang... Sampai biru, tak bernafas... Semua orang panik... Saya terfikir, macam ni ke kes bayi yang mati tanpa sebab tu.... Kan kita selalu dengar baby mati tiba-tiba tak tau sebab apa... Suami saya pun buat CPR... Family yang lain semua pun panik... Ada yang mengaji, ada yang selawat... Mak mertua tengah solat pun smpi berhenti solat.... Saya? Tergamam xtau nak buat apa... Huhu...

Tapi, after a few minutes (saya rasa macam berjam-jam!!), dia OK dengan sendiri... Lepas tu terus tinggal kurma, terus peluk die, n susukan die, sampai tertdo...

Balik KL, terus buat appointment dengan doc jantung... Doc cek, doc buat EEG, semua normal... Doc ckp la, maybe it's just Breath Holding Attacks... Tapi this thing keeps happening... Cuba you all bayangkan, as parents, anak kita macam 'mati' kejap tau... Sape tak panik.... Saya pun buat research, tu yg jumpe artikel ni... Semua orang, semua sumber kata tak bahaya... Ada yang siap cakap, jangan treat them differently... Tapi saya tetap panik setiap kali terjadi.... Tetap melompat setiap kali dia jadi macam tu... Huhu

Kebiasaanya, dia akan jadi macam ni bila 
#Kalau saya lalu, die hulur tangan, saya tak ambil die
#Tiba-tiba terhantuk kepala kat dinding, lantai
#Dia tak dapat apa yang dia nak (mainan, orang-selalunya mama die la)

Now, setelah berkali-kali mengalaminya, kami semakin tenang menghadapinya. Tetapi, setiap kali terjadi, memang ada rasa takut kali ini adalah yang terakhir... 

Senang nak kata, anak saya ni tak pandai nangis tau... Die tarik nafas dalam2, tapi tak tau macam mana nak lepaskan... So dia tersekat di situ, sampai la biru muka dia, kejang kaki tangan... Tapi after a few seconds, dia OK dengan sendiri... Yang saya risaunya, oksigen tak masuk cukup lama dan jadi efek-efek yang tidak diingini... Tapi so far review semua kata tak bahaya.... Semua dok kata observe je... Tapi tula, masalahnya dengan kita yang takde medical background ni, sampai bila nak observe? Apa yang perlu diperhatikan? Apa yang boleh saya buat sekarang ialah berdoa dan sentiasa pastikan ada orang bersama-sama Fateh pada setiap masa...

Tolong doakan sama ye anak saya umur panjang :)


Wednesday, 29 January 2014

Wordless Wednesday #4


Semoga bermanfaat :)

*Saya selalu buat no 1 and no 2 je... Memang mak ayah ajar dr kecik... Tp no 3 asek tak ingat je... Panjang sangaaattt... Hehe

Wednesday, 22 January 2014

Wordless Wednesday #3

Hari tu Facebook dok sibuk dengan cerita kangkung... Ni saya ada jumpa dua post atau gambar yang berkata-kata yang besttt... Hehe..

Layannn ~







I just think it's hilarious ^_^

Tuesday, 21 January 2014

Happy Birthday My Babies!!

Sebelum saya tdo, n sebelum berakhirnya hari ni, saya nak tulis entry ni... Supaya saya dapat ingat saat ini sampai bila2 :)

Hari ni birthday my babies :)
Yes, both of them... Iman Sumayyah dah 3 tahun hari ni, n Iman Al-Fateh dan setahun :)


Kakak dah semakin bijak dan pandai berkata-kata... Seronok layan dia berbual... Ade je yang keluar dari mulut dia yang buat kite geli hati... Hehe... Skrg dh start nk minat belajar... Dulu kalau kita mengaji, dia sebok nak kacau, nak pusing muka surat seterusnya... Sekarang ni, dengar je kita mengaji, dia pun sibuk nak amek Iqra' die... Hehe

Adek pulak dah start nak tateh-tateh... N dh a few times jugak die berdiri n lepas tangan... Tak lama lagi berjalan la tu ^_^ 
Hari ni jugak cukup lah setahun mama menyusukan Ateh... Doakan mama terus kuat utk setahun lagi ye!


Ni gmbr 'mini' party utk Maya & Fateh kat nursery tadi... Beli kek je... Tengok2 kakak nursery tu siap belikan party pack - topi, topeng, belon n yang buat bising tu... Bukan main la depa... Smpi abes kek... Xsmpt mama n baba nak merasa... Hehe



Tengok la Ateh tu... Macam nak terkam je angry bird tu... Hehe... Balik tadi purple je lidah...

Oklah... Tu je nk cite... Anak-anak makin besar ni,terasa la makin tua diri ini... Tahun dpn dh 30!! O.M.G!!! πŸ˜‹

Monday, 20 January 2014

Biskut Dalam Cawan :p

Salam all readers :) Sebelum balik ni, saje nak share satu resipi yang simple giler budak darjah 1 pun boleh buat ni... Hehe... Resipi ni adek forward dari internet... Omputih nye... Tapi tak ingat laaa website mana... Takpe ke ekk cmtu?? Hehe... 

Resipi ni tak perlu guna oven pun... Anda hanya memerlukan microwave sahaja... Microwave biasa pun takpe... Tak perlu yang canggih-canggih untuk buat kek tu...

Jom kite tgk bahan2 die dulu... Bahan-bahan die simple je... Rasanya setiap rumah memang all the time ada ni...

Bahan-bahan

1 sudu besar butter
1 sudu besar white sugar
1 sudu besar brown sugar
3 titis vanilla extract
1 kuning telur
2 sudu besar chocolate chips (ikut suka pun takpe)
1/4 cawan tepung serbaguna/gandum
secubit garam

Cara-caranya

Saya suggest you all pilih dulu cawan yang you all nak buat biskut ni... Saya guna mug biasa je... Then ambil satu sudu, cedok satu sudu butter, masukkan dalam cawan tu... Cairkan butter tu beberapa saat dalam microwave, asalkan dah boleh kacau je cukup... 

Then gunakan sudu yang sama, masukkan satu sudu white sugar dan brown sugar. Masukkan juga beberapa titis vanilla dan juga secubit garam... Masukkan kuning telur, then kacau.

Then masukkan tepung 1/4 cawan tersebut, dan jugak chocolate chip... Chocolate chip ni ikut suka, kalau nak letak banyak, letak la... Kalau tak suka choc chip, nak letak benda lain, macam kismis kee, badam kee, boleh ajeeee.... Then kacau lagi...

Masak dalam microwave selama 40-60 saat dulu, then cek dah masak belum... Nak cek dah masak tu senang je, tengok dah keras belum... Kalau belum, masukkan lagi beberapa saat... Dah siap!! Simple kan...

Hehe... Cara-cara ni saya olah ikut suka sebab malas nak ikut sukatan-sukatan yang dia bagi tu.. Ala, dia tak kisah pun, sebab dia relatively...

So ni gambar-gambar yang saya buat... Sorry ni first try... Hehe... Saya masak lama sangat sebab rasa macam tak cukup masaaakkk je... Hehe... Sebab tula choc chip saya cair sket...





Ni gambar original... Saya ada simpan print screen macam ni je... So tak tau nak credit to whom... Huhu... 



Yesss... Dia punya nampak lagi sedap kan? Hehe... Try la... Memang sedap ni... And simple, balik kerja petang-petang pun sempat lagi buat :)

Wednesday, 15 January 2014

Wordless Wednesday #2

Kredit: Facebook


Nampak susah... Nampak leceh... Tapi lama-lama, bila dah biasa, Insya Allah akan jadi mudah...

Jangan disebabkan tak de orang nak jaga anak, anak meragam, solat kite terabai... Solat kita lambat... Paling teruk, tak solat terus...

Islam itu mudah... Islam itu indah... Tak perlu la kita susahkan apa yang mudah...

Sekian dari saya :)

Wednesday, 8 January 2014

Wordless Wednesday #1

Hmmm... Sebab baru belajar ape itu maksud Wordless Wednesday.. Arini nak start... Hehe...

Poster ni saya print, tampal kat TV rosak, letak depan elliptical exercise machine saya... Sebagai penguat semangat :)




Monday, 6 January 2014

Alfalfa Complex

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi.

Di dalam Alfalfa Complex Shaklee ini, tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


Alfalfa dari Shaklee ini ada dalam dua saiz; besar dan kecil... Yang besar ada 700 tablet, dan yang kecik ada 330 tablet...

Meh kita tengok kebaikan Alfalfa Shaklee ni pulak...
  • Merawat masalah pencernaan, sembelit
  • Mengawal kadar kolesterol dlm darah
  • Menghapuskan kolesterol buruk “LDL” dari tubuh
  • Mencegah edema – pengumpulan air dlm badan
  • Mengurangkan symptom menopaus
  • Merawat asthma
  • Mennyahtoksinkan tubuh
  • Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
  • Melancarkan pembuangan air besar
  • Membuang angin dalam badan
  • Merawat masalah keputihan
  • Bertindak seperti kacip Fatimah
  • Memulihkan urat selepas bersalin
  • Memberi kelegaan semasa haid
  • Merawat elergi dan eczema
  • Membesar dan menegangkan payudara
  • Meningkatkan stamina seorang suami

     Yes, alfalfa ini juga boleh bertindak sebagai kacip fatimah tau... Sebab tu alfalfa ini adalah rahsia ramaaaaaii wanita... Hehe... Nak tau kesannya, kenalah cuba sendiri :)

     Alfalfa ini juga telah digunakan secara turun temurun sebagai milk booster di serata dunia...

     Dan, yang bestnyeee... Alfalfa ni ada promosi bulan ni!! Beli 6, percuma 1!


     Memang berbaloi-baloi la kannn... Bagi mereka yang memang biasa makan alfalfa setiap bulan, yang mesti topup punya every month, boleh la buat stok bulan ni :) Dan bagi yang baru nak cuba, now is the time!!! Nak beli 1, 2, 3, 4 botol pun xpe... Semua akan dapat special price daripada saya this month :)

    So, jangan tunggu-tunggu lagi yee... contact me now! :)



Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Saturday, 4 January 2014

Baby dan air masak

Came across this on Facebook and rasa ianya sangat berguna... Setengah orang ingat baby asek minum susu takut sembelit la, ape la... Tp sebenarnya, air susu kita ni dah cukup dari segala segi... Dah tak perlu tambahan apa-apa langsung dah... Air masak pun tak perlu, Nestum ke, bubur ke lagi la tak perlu kan... 

Read on ~

==================================================

Jangan BERI BAYI anda minum AIR.. SUSU ibu sudah mencukupi!!




Thursday, 2 January 2014

Early birthday present!!

Hehe... Mama yang excited terlebih... Hehe... 21st ni bday my babies... I'm quite proud with their birthday dates sebenarnya... 

Sebabnya... They share the same bday!! Macam kembar lak, tapi tahun lain.. Hehe... Get it?

Nak dijadikan cerita, 20 Jan tahun lepas, malam tu, kami 3 beranak keluar la pergi Secret Recipe.... Sebab nak sambut bday kakak tepat jam 12 tgh malam tu... Nak beli kek je... Sebab mama tengah sarat mengandung, tunggu masa je masa tu... Tu yang tak berani nak buat party la bagai...

Dah sampai SC, tengok-tengok, patung-patung comel-comel yang nak letak kat atas kek tu pulak takde kat branch tu... Kami pun nak pergi la branch lain...

Time nak masuk kereta tu, perut dah makin mengeras... Dah sakit tak tahan... Sampai saya berhenti kat tepi kereta, mengalir air mata menahan kesakitan... Cik abang, dah tengok macam tu, panik la... Dia kata "dah la, takyah la p Secret Recipe Secret Recipe lagi, kita p hospital je" (ingat lagi ayat dia... Hehe)... Masuk kereta, kakak nak duduk atas riba pun tak boleh... Sebab dah sakit sangat perut...

Mula-mula, balik rumah mak dulu, sebab barang semua tak bawak lagi... Barang hubby pun tak packing lagi... Sampai rumah pun, duk atas sofa je, memang dah ingat nak beranak time tu gak...

Nenek pun kata, tengok muka macam dah nak beranak dah tu... Kakak tengok muka mama, dia pun nanges gak.. Tak tau la muka mama macam mana masa tu... Hehe

Tapi sampai hospital malam tu, the pain eases away plak... Cehh, wat kalut orang je.. Hehe... Esoknye jugak dia keluar... Nak jugak sama bday ngan kakak... Hehe

Alhamdulillah... It's been 1 year now since bersalinkan Al-Fateh dulu... Kakak pun dah 3 tahun, dah anak dara dah... Hehe... Walaupun hujung bulan ni bday depa, tapi dah dapat dah first bday present... Hehe


Iman Sumayyah - 21 Januari 2011


Iman Al-Fateh - 21 Januari 2013

Yang membuatkan mama excited sangat nyeeee... Is... My birthday sehari sebelum depa!! Hehe... So mama pun dapat gakkk...


Mama - 20 Januari
Hehe... Best kan birthday kitorang? Semuanya aturan Allah... Dari anak first lagi, ingat sama birthday ngan mama, tapi esok baru keluar... Adik pn sama... Kot-kot laaaa yang ni dapat sama birthday ngan mama, tapi dia nak sama ngan kakak... Hehe.. Bila-bila pun tak kisah sebenarnya, love them both the same :)