Tuesday, 31 December 2013

Happy New Year ~

Alkisah anak daraku...

Sedang kami mendengar ceramah UAI di Padang di Butterworth ni...



Belakangku sakittt... Sbb takde tempat nak bersandar... Duduk terbongkok, lenguh la belakangku...



Saje la nak bermanja-manja dengan suamiku... Mintak die urutkan belakangku... Kakak pun tanya...

"Why Mama? Mama nak 'yak' ke?"

Adooiii sayang... Ape kaitan urut belakang dengan nak 'yak' sayang?? Huhu



* Sori kualiti gambar tak lawa... Camera phone jaaa ~

Aktiviti dengan anak-anak : Jewellery set

Aktiviti ni simple je sbnrnye.. Tapi dengan anak-anak saya yang still kecik ni, berhempas pulas jugak la saya nak membuat nye...

Ceritanya semalam kami pergi ke GM Klang... Nak usha-usha, survey-survey party pack untuk bday pack dorg bln dpn ni...

Tiba-tiba dapat idea lain pulak.. Geram dengan rantaian manik-manik yang banyak bergantungan di kedai-kedai di sana... Cantik-cantik plak tu... So tiba-tiba terfikir nak buatkan depa rantai and gelang.. Saya pun beli la a few colours, tali and huruf nama masing-masing nak buatkan as loket and supaya eksklusif la sebab khas untuk dorg kan.. Hehe



I chose pink (semestinya :p) and blue... Kakak chose kuning (HER favourite colour) and purple... Satu rantai RM3 je... Kalau untuk budak 3 4 tahun dapat la satu rantai and dua gelang... Tali tu saya nak beli meter-meter je takda, so beli jela segulung pun... 2 ringgit je poonn.... Huruf tu RM3 satu...



Ni dah bukak daripada rantaian tu and siap sedia untuk di-restring... Geram je tengok colour dia tau... Very striking...

TAPI, kalau nak mudah kerja, sebelum potong rantaian tu, ukur siap-siap tangan anak... and kira berapa biji manik yang diperlukan... Senang sket macam tu... Budget la untuk 2 gelang, then yang lebih tu semua untuk rantai...




Ni sesi men-restring... Penat cari wayar/dawai kat rumah, tapi tak jumpa... Last-last guna tali asal manik-manik tu je... Sebab dia jenis yang tebal sket... 

And untuk lebih kukuh, saya lapik dua... Jadi tebal sket... (sebab tu perlu guna dawai... Kalau selapis je tak perlu)... Budak-budak tau jela, suka tarik-tarik... 

*Beli konon-konon untuk aktiviti anak-anak, tapi last-last mak-maknye and neneknye yang terjebak... Hehe... Last-last kitorang bertiga je yang mengadap... Anak-anak dah sibuk ke lain...



TADAAA... Nilah hasilnyee... Hehe... B for Balqis (anak buah).. And M for Maya (short for Sumayyah)... Budak-budak suka laa... Siap ada nama kann... Sepanjang masa nak pakai.. Tidur, mandi pun tak nak tanggal... Hehe.. Puas hati mama bila anak suka :)

Sunday, 29 December 2013

Mood holidayy ~

Ok, diriku sudah tiada di sini lg... Hehe... Walaupun fizikal ada di ofis, tapi kepala otak ni dah pandai2 balik sendiri and dah sampai KL dah pun... Hehe... Holiday mood sudah mariiii ~

Macam laa dh lama sgt xbalik kan... Hehe... 1 month to me dh cukup lama okaaayy... I'm very much attached to my family, especially my mom... Org kata, lepas kawen, dh lama2 tak de la rs mcm tu lg... Dh ade suami, dh ade anak2... Tapi aku tak pun? Dgn anak2 aku pun aku attachkan dengan family aku... Hehe

Ok, checklist sebelum balik:

1. Post anak-anak ke rumah pengasuh: Checked

Hehe.. Sebab rumah pengasuh lg dekat dengan ofis dari nursery, jadi senang nak amek dorg, pastu terus blk... Kebetulan semalam dia tiba-tiba msj kata rindu kat anak2, jadi kami pun amek peluang hantar kat dia sekejap (read: Pengasuh vs Nursery) A few hours je pun, dari lunch sampai kol 5pm...

2. Pos barang kat customer: Checked



Cer cari mana aku? Eh aku amek gambar laa.. Hehe... Masa ni cik abang g solat Jumaat, jadi ronda2 berlari2 running errands sorg2...

3. Jeruk for Grandpa: Checked



Tempat wajib aku every time nak balik KL... Hehe

4. Isi minyak full tank and topup touch N Go: Checked

Eh, tak amek plak gambar Shell and Tol tadi... Hehe


***********************************************************

Lagi satu sbb sy excited nk blk ni kan, sbb esk ade reunion skola rendah saya!! Yeay!! Hehe... Cer bayangkan, ade yg 10 tahun dh xjmpe okaayy... Ade jgk ustazah a.k.a ummi kami yang sangat disanjungi dan disayangi yang baru je kami jmpe di FB... Allah, rs rindu sgt pd mereka... Memang ade some of us yang selalu jumpe, selalu contact... Tapi ni kire reunion besar-besaran la sejak kami abes skola dl...




Tengok la ni... Semua comel-comel je dulu... This was like 10 years ago kot.. Skrg semua comel-comel lagi... Tapi semua dah jadi mak-mak orang.. Anak dah sorang, 2 orang, 3 orang.. Hehe... Rindu sgt nk jmpe dorg :)

Ok lah... Nk blk dh... Nanti sy update psl reunion esk ye... Nk ltak gambar yang version skrg plak... Hehe... Cau cin cau ~

Assalamualaikum ~

* Orang-orang KL dah siap nunggu kat KLCC :p

Wednesday, 25 December 2013

Pengasuh vs Nursery

Kisah saya menemui pengasuh pertama anak-anak saya sangat kelakar... Mungkin ada yg dgr sangat meraguinya.. Hehe... tapi Alhamdulillah... I find her very good...

Masa sy mula2 mencari pengasuh, semua tmpt sy tny... Nursery, taska... Semua sy terjah... Tapi hari tetap xpuas... Bile pergi ke tempat2 tu, rs sdih di hati bile tgk baby2 ditinggalkan bersendirian... Yela, kite br nk dpt anak... Ditatang bagai minyak yang penuh la... Ada juga minx number pengasuh dr kawan2... Tp bila call, ada yg dh jaga ramai sgt, ade yg xangkat pn call... 

Kebetulan ade 1 hari tu, my hubby tny pd mak cik jual nasi yg die dh biase beli, dr bujang smpi la anak nk msk sorg ni... Kirenye we trust her la...

Kriteria ktrg senang je... Nak yg xjaga bdak lain, supaya die dpt focus kt anak ktrg je... N jugak yg pnah jd pengasuh, supaya die tau la selok belok nk mengasuh ni... Handling EBM is secondary, tu blh ajar lain... Dia kata nnt die ask around.. 

Ktrg xde la mengharap sgt, at the same time still lg pegi around all the nurseries yg available...

But 2 days after that, mak cik tu call, die kate die ade jmpe sorg kakak yg menepati kriteria ktrg tu... Hehe... Trs la ktrg call n pegi jmpe die... Rumah die bersih, n anak2 die pn dh bsr2, dh independent... So we decided to try...

So start dari Jun 2011, ktrg anta our 1st baby pada die smpi bsr... anta kt die snang... baju n towel sume ktrg tggl sane, everything die basuh... pampers pn bwk 1 pek for 2 weeks... Everyday bwk baby n susu je...

Anta kt die ni kirenye sy snang ati la... buat keje pn xde susah2 hati ke ape ke... Sbb percaya my baby is in good hands...

Smpi la sy mengandung lg... N smpi la sy bersalin pd bulan Jan 2013... Cuti jap 2 bln, pastu sy anta both kt die...

At first everything went well... Well so I thought... Tapi sy prasan kakak mula dependent on CDs and DVDs... Smpi je rumah pengasuh, die terus mintak Upin Ipin... Sy xberapa suke sbnrnye, tp sy pn tau ssh nk jaga 2 babies... Hehe

Then sy dpt berita yg die pulak yg pregnant... Padahal anak last die dh 5 thn... Tapi rezeki Allah, kite mana tau kan... But she went on looking after our kids smpi la die btl2 xlarat...

Sementara tggu die pantang tu, ktrg anta la our 2 babies ni kt nursery blkg rumah... Sblm amek tu, bape kali die dok pesan, die abes pantang nnt die nk blk... Hehe... Ktrg iyakan aje la...

Htr kt nursery start Oct 2013... baru 3rd mth ni... Mule2 htr tu, sy ssh hati sket... Sbb bdk2 ramai kn... Kakak ok la sbb ramai kwn... Yg sy risau nye adek... Takut tak cukup kasih syg... Hehe... Ms tu adik baru 9 bln... Mmg tengah manja and perlukan perhatian la...

Tapi Alhamdulillah, semua kakak2 kt nursery ni baik2... N both my babies are fond of them... So saya anggap tu good sign la...

Walaupun sy susah sket... Sebab every day kene packing baju, every day kene packing pampers... Baju dr nursery semua kene basuh sendiri... Tapi sy happy tgk anak2 happy... Adik pun dh more independent....

Sampaikan we decided to send them terus kt nursery tu... Kakak pengasuh tu memang bagus, tapi sy rasa jaga sorg die blh la... Bile sy dh ada 2 tu, sy rs die lbh fokus pd adek, smpikan kakak terabai... Asek mengadap DVD je smpi ptg... Kt nurseri ni, die ramai kawan... Main sepanjang hari pn xpe, blh merangsang otak...

Tu just my opinion... Lain orang, lain pendapat... But to me, baby baik anta pengasuh, tapi bila dah besar better anta nursery... Tapi kene slalu buat spotcheck jugak la... N our children's reaction pun is a good sign... Kalau nk anta tu asek nanges je, there may be something wrong... Kalau dorg happy je, maknenye ok la tu... Hehe ^_^

Wednesday, 18 December 2013

5 Pengajaran Mengenai Penyusuan Yang Dapat Saya Ambil Dari Pengalaman Saya Menyusu Anak Pertama

Salam guys... Arini saya nak share sikit a few tips mengenai penyusuan ni, so that you all boleh amek iktibar, dan jangan buat macam saya ye... Bukan ape, saya tak nak you all lalui apa yang saya lalui je... Sharing is caring riteeee :)


My babies :)


Monday, 16 December 2013

Set Menyusu

Hari ni saya nak cerita pasal salah satu set yang famous dalam Shaklee ni... tapi, sebelum apa-apa, saya nak betulkan persepsi semua dulu... Set ini BUKAN syarat untuk menyusu... Ramai ibu-ibu di luar sana (termasuk saya) yang telah berjaya menyusukan anak-anak mereka sehingga 2 tahun TANPA mengambil apa-apa supplement pun...

TETAPI, set ini bertujuan untuk membekalkan nutrien-nutrien dan zat-zat yang diperlukan supaya badan kita dapat menghasilkan susu yang baik. Set ini bertujuan untuk memastikan bahawa badan kita cukup bekalan untuk menghasilkan susu yang mencukupi buat anak kita. Jangan risau atau runsing melihat ibu-ibu lain yang dapat mengepam berbotol-botol susu sehari... Yang penting, susu kita cukup untuk anak kita...

Friday, 13 December 2013

The Joy Of Giving

Salam you all....

Sempena hari yang penuh barakah ni, I nak share pasal bersedekah... Mungkin you all memang dah biasa dengar kan... Tapi manusia ni memang selalu perlukan peringatan... Macam laki bini jugak... Walaupun kite tau die syg kt kite, tapi kadang2 kite nak jugak dgr die ckp "I Love You" kan??? hehe





Kelebihan Bersedekah

1. Murah rezeki

2. Merupakan kemenangan melawan syaitan

3. Dapat membersihkan harta kita

4. Menyucikan kita daripada dosa-dosa yang kecil

5. Menjauhkan kita daripada bala dan penyakit

6. Menggembirakan hati fakir miskin

7. Dapat memadamkan kemurkaan Allah SWT

8. Pelindung kepada api neraka

9. Memberi keberkatan kepada pemilik harta

10. Melembutkan hati yang keras

11. Menyamankan kediaman dan memadamkan api di dalam kubur

12. Sedekah kita akan menjadi payung atau pelindung kita di akhirat nanti

13. Dapat menambahkan berat mizan di akhirat sana

14. Membantu kita dalam meniti Titian Sirat

15. Sedekah boleh mengangkat darjat kita di Syurga nanti



Waaahhh... Banyak betul kelebihan bersedekah ni kaannn... Hmmm, kalau you all xcaye kan, saya nak seru you all... Cube je... Cube jeeeee.... Cube bg RM10 dkt Masjid, or Surau, or even your Mom, your adik kee.... Dalam masa 2-3 minggu, sure you all akan dapat balik duit tu... TAPI 3 kali ganda ok... Serious, try je... You'll be surprised :)

Ok lah, di sini saya nak share sket a few cara yang to me, cara yang paling senang nak bersedekah ni... Tak dapat buat semua, buat satu je pun boleh... N jangan lupa, ni saham kita di Akhirat jugak tau...

1. Bila-bila you all pergi makan kat luar kan, apa kata you all pilih je sapa2 yang tengah makan jugak... (Kalau takda duit, pilih yang tengah makan sorang pun xpe...hehe) Then you bgtau tuan kedai tu yang you nak belanja orang tu... Better keep it anonymous... Kalau tangan kanan bersedekah, tangan kiri pun tak boleh tau kan? Kite senang2 je dapat pahala, and orang tu mesti tersenyum je sepanjang hari :)




2. Beli a few pasang telekung or sepasang je pun takpa, and tinggalkan kat mana-mana surau or masjid yang you all singgah... Kalau lelaki beli kain pelekat pun takpe... Setiap kali orang menggunakan telekung or kain tersebut, you all akan dapat pahala... Amalan ni lagi best... Sampai you mati pun, setiap kali orang guna, pahala akan tetap jalan...




3. Dekat rumah you all mesti berlambak2 buku Yaasiin or buku-buku doa yang you all tak guna kan? Dapat dari kenduri kahwin la, dapat dari kenduri arwah la... Walaupun kita baca setiap malam Jumaat pun, mesti kita baca satu je kan? Yang lain buat perangkap habuk je... Why not you all sedekahkan je buku-buku tersebut ke Masjid-masjid or Surau-surau yang you suka... Macam nombor 2 jugak, setiap kali orang guna, kita akan dapat pahala :)




4. Beli stok gula-gula, or lollipop, simpan dalam bag or handbag... Setiap kali jumpa budak-budak, bagi satu... Bagi barang kat budak-budak lagi best tau... Suke tengok expression dorang :) Jangan parents dorang ingat kita nak culik anak dia sudah...hehe




5. Amalkan "keep the change"... Tak perlu banyak pun.... Sen-sen je pun takpe... Itu pun boleh menggembirakan hati orang lain tau...

6. Kalau semua di atas pun you all tak boleh buat, apa kata you all senyum je dekat orang sebelah you sekarang ni... Senyum pun sedekah jugaakkk... Hehe



Haaa... Senang je sebenarnya kan nak bersedekah ni... Kita tak perlu pun nak ada duit beribu-ribu ni untuk start bersedekah... Kita bagi je apa yang kita ada... And jangan khuatir, harta kita tak akan sedikit pun berkurangan kalau bersedekah... Bukan saya yang cakap, Allah yang cakap :)

So, bila nak start buat pelaburan akhirat ni? :)



Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Friday, 6 December 2013

OmegaGuard

Assalamualaikum para pembaca semua :)

Bersempena dengan promosi untuk bulan ini, saya nak cerita dengan lebih detail mengenai OmegaGuard ni...

OmegaGuard ini adalah produk Shaklee yang mengandungi minyak ikan. OmegaGuard mengandungi 1,000mg asid lemak Omega-3 termasuk DHA (Asid Dokosaheksanoik) dan EPA (Asid Eikosapentanoik).


Apakah itu DHA dan EPA?

DHA dan EPA ialah sejenis asid lemak tidak tepu Omega-3 yang berantai panjang yang berada di dalam setiap sel di dalam tubuh. DHA dan EPA merupakan lemak utama pembentuk otak, retina mata dan sistem saraf pusat. DHA dan EPA ini sangat penting dan dan diperlukan saat tempoh perkembangan otak bayi selama hamil sehinggalah 18 bulan selepas kelahiran. 


Tubuh kita sememangnya memerlukan Omega-3 ini, tetapi tubuh kita sendiri tidak dapat menghasilkannya. Oleh itu, kita perlu mengambil omega-3 ini melalui pemakanan kita. Sumber utama DHA ialah ikan laut. Contoh makanan yang mengandungi DHA ialah sardin, salmon, flaxseed dan walnut... Nak senang, makan je OmegaGuard ni :)




Siapakah yang memerlukan Omega-3 ni?



1. Ibu yang hamil
- Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan
- Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang 
- Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi
- Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil

2. Ibu yang menyusu
-Membekalkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga
- Membantu penurunan berat badan ibu tanpa menjejaskan penghasilan susu dan kualiti susu

3. Kanak-kanak
- Pertumbuhan badan yang sihat dan juga untuk kesihatan otak
- Sesuai untuk anak yang mudah jatuh sakit seperti batuk, selsema, asma
- Memperkuatkan sistem imunisasi badan

4. Mereka yang mengalami masalah berat badan
- Omega 3 meningkat hormon Leptine yang mengawal selera makan dan akan terasa kenyang lama

5. Mereka yang mementingkan kesihatan
- Memelihara daripada penyakit jantung, strok, obesiti, kencing manis, dan banyak lagi.


So? Anda tergolong dalam mana-mana kategori di atas tak? Anda rasa anda perlu beli tak? Kalau ya, bolehlah hubungi saya kerana bulan ini ada tawaran istimewa bagi OmegaGuard ni... Beli 6 botol, percuma 1 botol (worth RM136)... Ni harga pasaran, kalau nak harga istimewa, boleh contact saya yeee... Kalau nak beli 1, 2, 3, 4 atau 5 botol pun bolehhh... Nanti kita runding yaa :)



Saya suka dengan kata-kata seorang senior saya, kos duduk dalam hosp kalau sakit, lg mahal dari kos nak jaga kesihatan ni... So baik la kita jaga kesihatan kita dari awal kan :)




Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Tuesday, 3 December 2013

JOM BERSAMA SAYA

Yes, saya belum ade ribu-riban nak tunjuk kt you all (aiming for next month, Insya Allah)... Belum dpt car bonus utk meyakinkan you all... Belum dpt pergi trip2 luar negara or even umrah sekalipun... 

Tapi dah ramai yg dah pun buktikan yang mereka blh berjaya dengan Shaklee... Semua orang blh berjaya dengan bisnes Shaklee ini, yang penting KONSISTEN dan YAKIN DENGAN KUASA ALLAH... Tidak lupa juga SISTEM yang telah membuatkan orang sebelum kita berjaya...

A big step starts from small steps... So saya nak seru semua orang yang ingin mengubah hidup anda, jom bersama-sama saya kita ubah masa depan kita... Rutin kite skrg ni same je... Bgn pagi, pegi kerja, balik kerja, tdo... Kalau nak buat apa2, kena tggu weekend...

Ms kecik2 saya slalu xsabar nak jadi dewasa... Nak ade family sendiri, duit sendiri, KEHIDUPAN sendiri... Tp skrg? Sy terfikir, mcm ni ke kehidupan as an adult? Mmg semua org kene buat mcm ni ke? Dalaman saya memberontak, sbb saya xdpt nk live my life the way I want...

So this is me now... Wanting to change my life... Kalau anda dh selesa dgn cara hidup anda skrg, takpe go on... Tapi kalau anda nak kan something yang lain, you are welcome to contact me... Saya akan tunjukkan caranya... Hanya dengan RM75, anda akan membuka satu pintu yang berbeza, yang membawa kepada 1001 peluang...



Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Baju Renang Muslimah

Hihi... Arini saja je nak citer pasal weekend aritu... Saya memang dah lama nak cari baju renang yang menutup aurat betul2... bukannya cakap je muslimah, tapi atas ketat... model pun bukan main posing... dah tak nampak dah 'kemuslimahan'nya... hehe.. ade ke perkataan tu? :P

Saya dah lama cari tau... Sebab teringin sangat... Yang kat JJ mahal, RM200 ++... Pastu not so labuh pon... yang jumpe lain-lain pun banyak tak menepati kriteria.... Tapi last month, ada la sepupu saya bagitau, die baru beli, and dia tunjuk gambar.. "Haa, akak nak macam ni!!"... hehe... excitedddd.. Tapi jauh yang amat kedainya... Kat Klang nuuuu... Nak beli online boleh je, tapi tak yakin dgn saiznya...

Last2, last Saturday, tekad jugak nak beli... hehe... Klang pun Klang laaa... sanggup je pegi.. hehe...



Tadaaaaa.... Hehe... Nilah baju renang baru sayaaa... hehe... Murah je, dalam RM100 ++... Tapi ni gambar dalam website die jela, nak pakai live belum berkesempatan lagi... hehe

Every set akan dapat tudung and cap macam dalam gambar tu... Tudung tu bila kita nak swimming, kita masukkan la kat dalam mcm dalam gambar tu... Baju dia very loose, even masuk tudung dalam pun, xdela smpi nmpk aset kite tu...

Baju dia ada dua jenis, ada yang bersambung seluar n baju die (macam rompers plak..hehe) and ada yang tak bersambung.... Mak saya amek yang tak bersambung... Yang tu tak byk sgt design... Jenuh nak mencari saiz and design... Saya amek yg sambung je... Lain dari yang lain... hehe...

Design pun banyak kat sana... Ada jugak yang corak penuh, and ada yang hitam je ada lining kaler2...

Kalau u all nak beli online pun boleehh!! pegi je kt website dorg ni http://www.islamicbajurenang.blogspot.com/... Tapi saya lagi suka pegi sendiri, pakai satu2.... Yang bestnya, kedai die ni every day bukak, dari 10am to 8pm... So weekend pn blh pegi... Oh, utk budak2 and remaja pn ada!




Tengokla anak saya posing.. Die pn sibuk2 nak try dgn mama and nenek... Yang budak2 pn ade tudung gak... Tapi saya xbeli la utk die... Bdk2 kang pakai kejap je kan...

Ingat Sunday tu terus nak pegi test... Hehe... exciteddd... Tapi anak demam pulak... So tak jadi la pegi... Tggu la 2 3 minggu lagi.. Hehe...

So kalau u all tengah mencari baju renang muslimah, sangat-sangat disarankan untuk beli kt situ okaayy!! Hehe... Tu je update daripada saya about my weekend... See u next time ^_^




Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Set hamil Shaklee

Assalamualaikum Semua!! hopenya semua ceria2 aja ari ni! Kita kena selalu menceriakan diri kita, supaya cas2 positif akan tertarik pada kita dan dengan automatik cas2 negatif akan lari daripada kita :) Mak saya selalu pesan, kalau ada masalah pun, you have to force yourself to smile... Jangan layankan sangat perasaan tu... Insya Allah dengan cara itu, kita akan dapat train ourselves to be more positive.. So SMILE :)




Tuesday, 26 November 2013

5 kelebihan Vitamin C yang jarang diketahui

Ye ke? Well, maybe some of the facts u all dah tau... some u all belum tau... ada facts yang saya pun baru tau.. hehe... jom layannnn...

FACT #1: Simptom-simptom selsema yang biasa boleh disembuhkan dengan cepat dengan memakan supplement Vitamin C yang mengandungi bioflavonoid (cek label vitamin anda)

Bioflavoniod penting bagi tubuh badan untuk melawan jangkitan, kerosakan oleh radikal bebas, virus dan selsema biasa.

Kajian menunjukkan bahawa di kalangan mereka-mereka yang di bawah tekanan fizikal yang tinggi, pengambilan 1,000mg vitamin C setiap hari dapat mengurangkan kekerapan jangkitan selsema sebanyak 50%.

Tempoh selsema juga dapat dikurangkan dengan pengambilan vitamin C. Kedua-dua dewasa dan juga kanak-kanak mengalami selsema pada tempoh yang lebih singkat sekiranya mereka mengambil vitamin C secara tetap.


Psstt... Vitamin C Shaklee ada bioflavonoids tau :)


FACT #2: Jika anda mempunyai perut yang sensitif, ambillah supplement vitamin C yang "buffered" atau "sustained release"

Mereka yang mempunyai perut yang sensitif mungkin berasa tidak selesa atau pedih perut jika mengambil dos vitamin C yang besar untuk mencegah jangkitan virus yang akut. "Sustained release" vitamin C juga boleh membantu bagi mereka yang sensitif terhadap asid askorbik.

"Sustained release" bermaksud "Pelepasan bermasa". Vitamin C jenis "Sustained release" ini akan melepaskan sedikit demi sedikit vitamin C untuk membantu dalam penyerapan vitamin C oleh sel-sel badan. Sustained Release Vitamin C 500mg ini akan melepaskan 100mg vitamin C setiap jam. Ini bermakna perlindungan yang anda dapat daripada vitamin C ini adalah lebih lama!


FACT #3: Mengambil supplement vitamin C boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka

Masa boleh menyembuhkan apa sahaja luka. Tapi kajian terkini menunjukkan bahawa pengambilan supplement vitamin yang menggabungkan beberapa nutrien antioksidan (termasuk vitamin C) boleh mempercepatkannya sebanyak 20%.(sumber: webmd.com)

Sejak dari tahun 1937 lagi, pakar bedah di Harvard Medical school telah membuktikan kepentingan vitamin C dalam proses penyembuhan luka bagi para pesakit selepas pembedahan.



FACT #4: Vitamin C boleh mengurangkan alahan anda

Jika anda mengalami alahan, fokuskan untuk memakan makanan anti-histamina dan anti-keradangan yang natural, seperti Vitamin C.

Mengambil vitamin C dengan dos yang tinggi boleh menunjukkan kesan yang ketara dalam mencegah simptom-simptom alahan, khususnya demam alergi (pernafasan) dan asthma.

Vitamin C juga telah terbukti untuk mengurangkan sensitiviti dan reaktiviti saluran pernafasan kita terhadap histamina.


FACT #5: Vitamin C boleh memberikan perlindungan terhadap kanser-kanser yang tertentu

Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa vitamin C secara umumnya melindungi kita daripada kanser. Ia meningkatkan fungsi sistem imun kita, yang boleh membantu tubuh kita untuk meneutralkan tumor awal.

Menurut National Cancer Institute (NCI), vitamin C boleh melindungi kita daripada kanser rongga mulut, perut dan esofagus yang boleh juga mengurangkan risiko wujudnya kanser rektum, pankreas dan serviks.


So apa tunggu lagi?? Jom jom jom order sekarang!! Kalau sakit masuk hospital lagi banyak kene keluar duit tau... Jadi apa salahnya keluar duit sekarang untuk menjaga kesihatan kite ye x?? :)




Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Wednesday, 20 November 2013

Pengalaman Penyusuan Saya

Alhamdulillah.. Saya telah berjaya menyusukan anak sulong saya sehingga 2 thn.. Satu pencapaian peribadi yang sangat bermakna bagi saya... Tapi susah senang, pengorbanan, air mata yang telah jatuh, hanya saya je yang tahu... Huhu... Walau macam mana pun, saya tetap nekad untuk menyambung pula menyusukan anak saya yang kedua sehingga 2 thn, Insya Allah...


Ni la baby first saya... Dah anak dara dah pun sekarang :)

Set berpantang Shaklee

Salam.... Tahniah kepada you all yang baru dapat baby!! Or, yang akan dapat baby tak lama lagi :) Babies will bring you happiness, without having to do anything...Kan? Saya adalah orang yang paling gembira bila dengar ada baby baru lahir... Rasa nak nanges je... Huhu

Sebagai persediaan, jom kita tengok set berpantang daripada Shaklee...


Saturday, 16 November 2013

Solat Tahajjud atau solat malam

Hati saya mula terbuka untuk buat solat malam ni baru a few months ago... Semuanya berpunca daripada status seorang rakan FB yang berbunyi

" Selepas ada anak kecil ni, selalu solat lambat... Tapi Alhamdulillah, dah start buat solat malam sekarang... Allah tarik satu nikmat, bagi nikmat yang lain :) "

Allah... Cukup terasa hati ini... Memang... Saya selalu bangun solat Isya' pukul 4 5 pagi... Sebab baby saya, lepas Maghrib dah terus 'ajak' tdo... Nak tdokan dia, mesti la dengan mamanya pn tdo skali... Hehe... Tapi dah bangun solat Isya' tu, tak buat pun solat tahajjud... Padahal time dah cantek tu.. Gangguan pun xde.. Sebab semua dah tdo... Dah ada anak kecil ni, semua plan serba tak menjadi... Waktu Maghrib pun, selagi babanye tak balik masjid, tak dapat la saya nak solat... Kalau dah lambat sgt, terpaksa la saya solat sambil dokong baby....Boleh je sbnrnye... Cuma terganggu konsentrasi :(

Terus saya google cara-cara nak solat malam ni... Yela, sebelum ni  tak pernah buat, tak tahu apa pun... And malam tu saya tekad untuk bangun solat malam... And Alhamdulillah... Sampai sekarang, almost every nite la saya buat solat malam...

So kat sini saya nak share cara-cara nak solat malam... Sebab kalau google banyak sangat caranya, and very confusing... Di sini saya dah compile cara yang paling common... 


Cara-cara Solat Tahajjud

Tahajjud berasal daripada perkataan Hajada... Yang bermaksud bangun dari tidur, mengorbankan tidur kita dan berjaga di waktu malam.

1. Baca doa sebelum solat tahajjud



Maksudnya: "Tidak ada Tuhan melainkan Engkau. Maha sucilah Engkau. Aku memohon ampun kepada Engkau bagi dosa-dosaku dan aku memohon kepada Engkau akan rahmatMu. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan janganlah Engkau memesongkan hatiku, sesudah Engkau memberikan ku hidayah. Dan limpahkanlah rahmat dari sisiMu, bahawasanya Engkau adalah Tuhan yang maha Pemberi. Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami, setelah mematikan kami dan hanya kepadaNyalah tempat kembali"


2. Niat





Maksudnya: "Sahaja aku solat tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta'ala."


3. Mengerjakan solat sunat dua rakaat. Rakaat pertama bacalah surah Al-Kaafiruun selepas Al-Fatihah dan rakaat kedua bacalah surah Al-Ikhlas selepas Al-Fatihah.


4. Pada sujud yang terakhir, selepas membaca tasbih, bacalah doa yang berikut tiga kali.





5. Selepas salam, bacalah doa yang dibaca oleh Rasulullah ini:


Maksudnya: "Ya Allah! Jadikanlah di dalam hatiku cahaya, pada lidahku cahaya. Dan jadikanlah pada pendengaranku cahaya, dan jadikanlah pada penglihatanku cahaya, dan jadikanlah di belakangku cahaya, dan di hadapanku cahaya, dan jadikanlah di atasku cahaya, dan dibawahku cahaya. Ya Allah! Kurniakanlah kepadaku cahaya yang gemilang!"


6. Kemudian disambung dengan doa yang berikut.



Maksudnya: Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah cahaya langit dan bumi dan segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah Penguasa langit dan bumi dan segala isinya. Dan bagi-Mulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi dan segala isinya.

Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari Kiamat itu benar. 
Ya Allah! Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum. Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah!
Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka.
Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekeliannya. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam! 


So there you have it. Kalau ada custom doa, boleh doa di antara step 5 dan step 6... Atau dalam sujud terakhir tu pun boleh... Time tu mustajab doa...

This is the basic.. Nak buat lebih pun boleh... Solat die simple je sbnrnye... The real cabaran is to bangun malam tu... Time tu org tgh syok tdo x igt ape... Tp bile kite dh dpt kekuatan utk bgn tu, Masya Allah... Tak tergambar perasaannya... Sangat best... You have to experience it for yourself to believe it :P

Orang yang dah start bangun solat ni, setiap kali malam tiba, mesti excited... Excited sebab nak bangun malam tu... Cuba bayang, kite dengan Pencipta kita je... Face-to-face... Boleh mintak apa sahaja.. Sapa tak nak kan... Tak perlu la nak kata tak sampai seru lagi ke, tak dapat hidayah lagi ke... Enough with the excuses... The real enemy is ourselves sebenarnya... Kalau kita dapat lawan nafsu kita tu, we will be a better person... So jom tanam niat nak bangun solat malam ni ^_^


Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com

012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Thursday, 14 November 2013

Sebab KEDUA saya join Shaklee

Hehe... Saya nak start dengan sebab yang kedua.. Sebab yang pertama lain kali la saya cerita eh.. hehe...

Masa saya jadi student dulu, saya ada beberapa kali menghadiri perjumpaan MLM... Saya memang minat berniaga daripada kecik, jadi ramai yang nampak saya sebagai prospek kot... Hehe... Saya pernah jual topup, jual kerepek... Sekolah rendah pernah jual gula-gula, klip rambut.. Hehe... Saya memang minat sangat la berniaga ni... Anyway, setiap kali pergi ke perjumpaan MLM ni, yang selalu disogokkan adalah "financial freedom"... Yang selalu digunakan sebagai pancing ialah, tengoklah kereta-kereta kami.. Semua mewah-mewah... BMW, Merc, Volvo... Ferrari yang limited edition ada 5 je dalam dunia ni pun ada... Muda-muda dah boleh pakai kereta macam ni... 




Yang dicanang-canangkan ialah saya breakfast di Singapore, lunch di Paris, dinner di London and balik tdo di Malaysia... Saya boleh pergi ke mana sahaja saya nak pergi... Tak perlu pikir 2 3 kali...



Pergi sana pun, semua orang pakai smart-smart... Pakai kot, pakai tie... Agaknya pakai macam tu je kot boleh jadi kaya...



Yang ditekankan ialah head-count atau head-hunting... Tak perlu ramai-ramai, dua orang dah cukup... "Kaki" kiri dan "kaki" kanan... (Tapi lagi ramai, lagi cepat naik)...Then kaki-kaki kita tu pulak perlu mencari kaki kiri dan kaki kanan mereka... Ada yang kita tak perlu buat apa-apa, just bawak je kawan-kawan ke pusat mereka... They do all the talking...



And harganya... Ya Ampunn... Memang mahal-mahal OK... Saya sebagai student memang tak mampu la... Boleh pulak disuggest pinjam dengan family ke, buat loan ke...

Berlainan dengan Shaklee ni, saya dah study Shaklee ni dh a few years sbnrnye... Mula-mula tertarik dengan Shaklee ni, sbb nampak ada 1 housewife yang posing sebelah bunting yang ada tulis Shaklee besar-besar, n apparently dia akan berlepas mengerjakan Umrah yang ditaja oleh Shaklee... (The housewife tu dah selamat dapat 5 angka pun setiap bulan.... Housewife pun boleh tau)... At that time, saya terfikir, eh, jual Shaklee je pun boleh g umrah? Sbb masa tu sy xtau pun Shaklee ni MLM... Igt SID-SID semua tu jual brg je... Recently baru saya realize yang Shaklee ni MLM... Tapi pelik kan... Takde pun promote kereta besar-besar, takde pun promote duit berkepuk-kepuk... Takde pun kene cari orang...

And one of the reason yang menarik saya ialah mereka-mereka yang join ni kebanyakannya terdiri daripada kaum ibu, bertudung litup sopan je... Siap ada yang dokong baby lagi... Bila saya tengok dorg ni, dlm hati cakap, eh macam boleh geng je..hehe... Sebab my babies are my everything..(Besides their baba la..hehe)...Kalau boleh, tak nak berpisah langsung dengan diorang tu...




Contohnya mereka berempat ni... Monthly earnings > 50k sebulan... Ada yang dah jadi jutawan dah pun... Tapi so down to earth... Macam diam-diam ubi berisi gitu... Hehe

And Shaklee pun, as an MLM, tersedia di depan mata... Anda nak join, join... Anda tak nak join, takpe... (maybe next time..hehe)... Whereas MLM-MLM lain yang saya pernah pergi dulu, you have to decide now... It's now or never... Kalau dah balik rumah, dah takde dah peluang ni... Dengan Shaklee I can take my time to think and review everything before I decide to join and pursue in this business... I have the freedom to decide...

And lagi satu, semua tu boleh dapat je dengan Shaklee... Kereta besar, travel sana, travel sini, duit bertingkat-tingkat... Tapi my point is, bukan itu yang ditekankan di dalam Shaklee ni... Di dalam Shaklee ni, di bawah guidance mentor-mentor yang dah berpengalaman, amalan rohani dan juga sharing konsep sangat dititikberatkan. Dalam Shaklee ni, amalan bersedekah dan berkhalwat dengan Allah sangat ditekankan...

Dorg ni semua boast dengan ape tau... Dorg bangga dapat bagi ribu-riban pada mak ayah... Dapat sedekah 4 angka pada badan-badan kebajikan... Dorang bangga dan gembira sebab dapat tolong customer masing-masing menyelesaikan masalah-masalah kesihatan yang mereka hadapi (Biiznillah)... So, yeah, sape tak nak kan... (Lama dah saya idamkan nak bagi at least 1k pada mak ayah saya)... After all, lebih banyak kita touch life orang lain, life kita sendiri akan lebih bermakna tau...

So guys, fikir-fikirlah ke mana arah tuju hidup kita ni... Macam mana corak hidup yang kita nak... Kalau rasa nak join kami, bolehlah contact saya ye... Nak tanya-tanya dulu pun takpe... Saya sedia membantu ^_^

*Gambar adalah hiasan semata-mata.





Jom join keluarga Shaklee kami!



Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)

Monday, 11 November 2013

BANYAKKAN MINUM AIR

Fuhh... Saya paling pantang dengar ayat tu... huhu... Believe it or not, sebelum ni saya langsung tak minum air masak... Rutin seharian saya, pagi2 minum milo ais secawan... And seriously, pak cik kat kafe yang saya breakfast every morning buat milo ais memang kaw... Manis gileee... Lunch time saya akan minum teh/sirap ais with limau... Limau tu tambah konon-konon supaya lebih sihat la, tapi tak pasti la to what extend.. huhu... And bila dah balik kerja, kat rumah, jus-jus buah dalam kotak je yang saya rembat.. Tak ada langsung air masak okaay...

Tapi sekarang saya dah insaf ^_^... Baca punya baca, study punya study, I decided to minum air masak... Ada yang kata kena minum 3-4 liters... Ada yang kata 2-3 liters... Jadi saya amek minimum je... Hehe... 2 liters per day... Tapiii, tak semudah itu tau... This is what I have to do to "PAKSA" myself supaya banyakkan minum air...



TADAA... Hehe... Every day, saya akan bawak 4 botol comel ni ke ofis... Kena comel tau, kalau tak, saya tak minum.. Hehe... Setiap satu botol tu 500ml... Jadi total semua jadi 4 x 500ml = 2 liter... Tak cukup dengan tu, siap kene ada jadual tau... By 10am, saya kene habiskan satu botol... By lunch time, 2 botol.... By 3pm, the 3rd bottle, and sebelum balik kerja, kena habiskan semua 4 botol.... Hehe.. Dahsyat kan saya ni.... Hopefully u all lagi senang nak minum air masak ni ^_^ 

Sekarang, jom kita tengok 20 akibat kurang minum air...

1. Lemah daya ingatan (short-term memory)
2. Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah

3. Kurang daya tumpuan

4. Tekanan darah menurun

5. Mengantuk - disebabkan oleh kurangnya jumlah oksigen yg sampai ke otak 

6. Lesu pada waktu siang

7. Sakit belakang

8. Dehydration

9. Sakit kepala

10. Memperlahankan kadar metabolisma

11. Sendi dan otot mengalami kekeringan

12. Meyukarkan penyingkiran bahan toksik

13. Meningkatkan keinginan untuk makan

14. Darah menjadi pekat

15. Mudah keliru

16. Degupan jantung meningkat

17. Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan

18. Kulit menjadi kusam

19. Air kencing menjadi pekat

20. Halusinasi 

So see, walaupun kita rasa kita tak sakit sebab kurang minum air, tetapi sebenarnya badan kita tidak dapat nak menjalankan fungsi rutinnya disebabkan oleh kekurangan air dalam badan... After all, 70% daripada badan kita terdiri daripada air.. Jadi, untuk keluarkan benda2 tak elok, toksik2, racun2, lemak2 dalam badan kita, kita kenalah gantikan air di dalam badan kita, betul tak? So jom sama2 kita buat azam baru k ^_^




Wafee
Shaklee ID: 1072565
wafeeshaklee@gmail.com
012-3772115 (SMS/Whatsapp)