Monday, 20 January 2014

Biskut Dalam Cawan :p

Salam all readers :) Sebelum balik ni, saje nak share satu resipi yang simple giler budak darjah 1 pun boleh buat ni... Hehe... Resipi ni adek forward dari internet... Omputih nye... Tapi tak ingat laaa website mana... Takpe ke ekk cmtu?? Hehe... 

Resipi ni tak perlu guna oven pun... Anda hanya memerlukan microwave sahaja... Microwave biasa pun takpe... Tak perlu yang canggih-canggih untuk buat kek tu...

Jom kite tgk bahan2 die dulu... Bahan-bahan die simple je... Rasanya setiap rumah memang all the time ada ni...

Bahan-bahan

1 sudu besar butter
1 sudu besar white sugar
1 sudu besar brown sugar
3 titis vanilla extract
1 kuning telur
2 sudu besar chocolate chips (ikut suka pun takpe)
1/4 cawan tepung serbaguna/gandum
secubit garam

Cara-caranya

Saya suggest you all pilih dulu cawan yang you all nak buat biskut ni... Saya guna mug biasa je... Then ambil satu sudu, cedok satu sudu butter, masukkan dalam cawan tu... Cairkan butter tu beberapa saat dalam microwave, asalkan dah boleh kacau je cukup... 

Then gunakan sudu yang sama, masukkan satu sudu white sugar dan brown sugar. Masukkan juga beberapa titis vanilla dan juga secubit garam... Masukkan kuning telur, then kacau.

Then masukkan tepung 1/4 cawan tersebut, dan jugak chocolate chip... Chocolate chip ni ikut suka, kalau nak letak banyak, letak la... Kalau tak suka choc chip, nak letak benda lain, macam kismis kee, badam kee, boleh ajeeee.... Then kacau lagi...

Masak dalam microwave selama 40-60 saat dulu, then cek dah masak belum... Nak cek dah masak tu senang je, tengok dah keras belum... Kalau belum, masukkan lagi beberapa saat... Dah siap!! Simple kan...

Hehe... Cara-cara ni saya olah ikut suka sebab malas nak ikut sukatan-sukatan yang dia bagi tu.. Ala, dia tak kisah pun, sebab dia relatively...

So ni gambar-gambar yang saya buat... Sorry ni first try... Hehe... Saya masak lama sangat sebab rasa macam tak cukup masaaakkk je... Hehe... Sebab tula choc chip saya cair sket...





Ni gambar original... Saya ada simpan print screen macam ni je... So tak tau nak credit to whom... Huhu... 



Yesss... Dia punya nampak lagi sedap kan? Hehe... Try la... Memang sedap ni... And simple, balik kerja petang-petang pun sempat lagi buat :)

7 comments:

  1. hai wafee...
    tup tup..masuk sini dapat resepi,simple pulak tu..nampak macam sedap je..bahan2 pon mmg ada kat rumah akak skrg ni...tapiiiii..akak takde microwave..adoiiii :) macam mana tuuu ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Roha.. xde microwave, buat dengan oven laaagi menjadi kak... Huhu...

      Delete
  2. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. salam ukhuwah wafee..kak ana dtg dari instagram..tq follow IG kak ana dan dah follow balik IG dan blog comel ni...erm mcm best je resepi tu.nnt try lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ukhuwwah :) Tq follow sini and IG kak :)

      Delete